top of page

Rolando Toro

rolando toro images.jpg
theroreticalmodelenglish.jpg
Hug9.jpg
P9110081.JPG

 

Onlangs kwam ik nog een mooi Amerikaans interview met Rolando Toro, de grondlegger van de Biodanza,  tegen dat je hieronder kunt vinden.

Het inspireerde ons tot de vivencia’s rondom de gelaagdheid van ons leven:

de Ziel, de Geboorte van ideeën, het Kind, de Volwassene, de Wijze/Oudere, het kunnen loslaten en bovenal Ruimte en vrijheid voelen.

 

Verhelderend interview met Rolando Toro grondlegger Biodanza

In het Amerikaanse blad Kindrid Spirit Vol 3 no 8 uit 1996

 

BD is gecreëerd in de 60-er jaren met als doel mensen te helpen om weer contact te maken met hun passie, vitaliteit en gevoeligheid. De techniek van BD gebruikt een mix van dans en muziek zorgvuldig gekozen op basis van de ritmische kwaliteiten. Het bevrijdt de krachten van expressie die diep in ons verborgen liggen.

 

Hoe zou je BD omschrijven. Een fysieke oefening? Een systeem van persoonlijke groei? Een creatieve oefening? Een spirituele ervaring?

BD is meer dan dat alles! Het werkt op de totaliteit van de mens. Het scheidt de mens niet in delen of fragmenten. BD heeft veel therapeutische effecten maar dat is niet het eerste doel. In de basis is BD een “heropvoeding in liefde”. De oefeningen brengen ons echt in contact met elkaar. Op een gevoelsniveau.

De meesten van ons hebben geen diep contact met de mensen om ons heen. We kijken alleen naar de vorm van de neus, de mond. Maar echt in de ogen van de ander kijken is goddelijk. Het versterkt onze opvatting wie we echt zijn. De BD oefeningen maken de vivencia in ons wakker. Het gevoel dat we echt leven in contact met de intensiteit van het hier en nu.

 

Waarom is het zo succesvol?

Omdat het noodzakelijk is. Mensen zijn eenzaam omdat ze moeilijk hun liefde en gevoeligheid bloot geven. Ze ervaren een groot gemis in hun levens. Ze vallen in een langzame depressie en voelen zich belast. Ze mogen dan hun gezondheid opvijzelen. Maar conditie is niet genoeg. Ze hebben namelijk geluksgevoelens nodig. BD biedt een plek waar mensen hun eigen identiteit kunnen voelen.

 

Hoe ben je ertoe gekomen om BD te creëren? Wat is de oorsprong?

Het kwam door de diepe donkerheid die ik meemaakte in de 2e wereldoorlog. Zes miljoen joden werden vermoord. Ik voelde het als een civilisatie van de dood. Toen was ik medicijnenstudent in het Centre of Medical Antropology in Chili. Ik zocht naar onderwijsmethoden die de mensheid vooruit zouden helpen. Maar ik was me ervan bewust dat het toenmalige onderwijs deel van het probleem was. Dat scholen en universiteiten niet passen bij onze individuele en ego-gebaseerde samenleving. De film The Wall van Pink Floyd en de song  “Another break the wall” brengt dit goed naar voren.

Een tijdje dacht ik dat de gekheid in de samenleving biologisch was ingebakken. Ik probeerde er achter te komen wat de oorzaak was in het menselijk organisme. Ik begon te werken met verstandelijk gehandicapten in psychiatrische ziekenhuizen in Chili. Ik gebruikte schilderen, theater en stemwerk.

 

Op een dag gooide ik er een feestje in voor de patiënten. Ik was getuige van een grote verandering in de patiënten. Ze maakten zich mooi en gedroegen zich anders. Toen ze dansten zag ik dat hun gedrag nog sterker veranderde. Er gebeurde iets op onbewust niveau. Ik besloot dat experiment verder uit te werken. Ik introduceerde regelmatige dansoefeningen met muziek en nodigde ook artsen en verpleegkundigen uit. Ik zag grote veranderingen. Uiteindelijk kregen de medische studenten interesse en BD als een echte methode was ontstaan.

 

Ik maakte een programma en werd ermee bekend. Werd uitgenodigd op een congres over psychodrama in Buenos Aires waar ik de BD methode demonstreerde.

Het was een groot succes en ik kreeg een baan om in Argentinië les te geven. Ik had zojuist mijn universiteitsbaan in Chili verloren door de coup van Pinochet, dus ik vertrok. Steeds meer mensen raakten geïnteresseerd om BD te leren kennen en er in les te geven. Het BD congres trok veel Europese therapeuten. Ik werd gevraagd BD in Italië te geven waar ik zes jaar heb gewoond.

 

U zegt dat mensen het contact hebben verloren met hun 5 basislijnen voor het leven. Wat zijn dat en hoe verbindt BD ons weer tot die lijnen?

Allereerst is er de lijn van de vitaliteit. We zijn het resultaat van een gefragmenteerde cultuur die ons toestaat hypocriet en verkeerd te leven. Zo denken we het ene, voelen het andere, en doen weer iets anders. We verliezen zo het zicht op onze ware identiteit. Deze fragmentatie, onze desintegratie, produceert mogelijk ook ziekten als kanker. Dat is de desintegratie van verbindingen in de cellen. Ontstaan door wildgroei van enkele cellen. Zo is ook schizofrenie een desintegratie van de geest. BD biedt een systeem van oefeningen die de integratie herstelt. Die de vitaliteit herstelt. Dat is pure gezondheid.

 

De tweede lijn is de seksualiteit.

In het algemeen hebben we een embargo op onze erotische gevoelens. We verbergen het achter een code van “wenselijk gedrag”. Dit geeft een serieus innerlijk conflict. De BD oefeningen wekken en kanaliseren onze seksualiteit.

 

De derde lijn is de creativiteit. Niet alleen in een esthetische manier  maar meer nog op een manier die onze levens transformeert. Het is nodig om de creativiteit in dienst te zetten van ons leven. Dan stroomt het en wordt je zelf de schepper van je leven. Bijvoorbeeld als je ergens wilt wonen, doe dat! Als je met iemand wilt zijn, doe dat! Als je je beroep of baan wilt veranderen, doe dat!. Go for it.

 

De vierde lijn is die van de affectie.

De capaciteit om lief te hebben . De meesten vinden liefde gevaarlijk. We beschermen ons ertegen omdat het zoveel risico met zich meebrengt om gekwetst te worden. Als je kijkt naar mensen in het begin van een relatie zijn ze vaak gelukkig. Maar als de liefde de relatie binnendringt op een dieper transformerend niveau vluchten ze! De geest verzet zich altijd tegen het onbekende. Affectie is niet alleen persoonlijk. Het gaat over alle levende zaken, planten, dieren, het totale ecosysteem en kosmos. Mensen die racist zijn hebben bijvoorbeeld een gebrek in hun affectieve lijn. Ze hebben hun vermogen niet ontwikkeld om lief te hebben. Ze denken maar aan 1 persoon: zichzelf.

 

De vijfde lijn is de transcendentie. Het vermogen om verder te kijken dan de directie omgeving. Een persoonlijke relatie te ervaren met het totaal. De groep oefeningen die betrekking hebben op deze lijn resulteren in een uitgebreid bewustzijn.

 

U zei dat BD kan helpen in contact te komen met het “innerlijke zelf”. Hoe gaat dat? Wat is het verschil met verschillende meditatievormen?

In de BD versterken we de vijf lijnen zodat we een volledig “Zijn” bereiken. Er zijn veel systemen die alleen op de transcendente lijn werken. Dat is simpelweg niet genoeg. Het is nodig om gezondheid te hebben, liefde te voelen en verbinding te hebben met alles wat leeft. Er zijn ook systemen die alleen spiermassa versterken. Deze mensen worden erg fit maar hun seksuele leven kan een mislukking zijn en de creativiteit kan zwak zijn. BD gaat het kunnen voelen van de intensiteit van het moment. In het hier en nu. Dan wordt het leven fantastisch en elk moment een geschenk. Bijvoorbeeld ik wordt geïnterviewd door jou, maar in dit moment geniet ik van de blik in jouw ogen. Het interview is bijzaak. Veel mensen kijken in het verleden en in de toekomst, maar we leven in de intensiteit van het moment. Een groot welzijn komt dan in ons dat veel moeilijkheden kan overwinnen.

 

Vertel eens over de wetenschappelijke kant van BD?

Ik zie BD als een nieuw concept in de geneeskunde. We hebben veel research gedaan naar de psychosomatische oorzaken van ziektebeelden. Er zijn verschillende BD-extensies. Voor oude mensen, voor rugproblemen, mensen met  Parkinson, hoge bloeddruk, hartproblemen, en psychische aandoeningen. In de meeste gevallen worden ziekten geproduceerd door een emotioneel conflict of diepe frustratie. Hartpatiënten bijvoorbeeld voelen een zeker lijden of  diepe frustratie die een hartaanval kan veroorzaken. Iemand met hoge bloeddruk is regelmatig slachtoffer van een emotioneel conflict. Het probleem gaat dus niet over virussen of bacteriën. Op het moment ben ik het effect aan het meten van de omhelzing op het neurologisch systeem. “To look in someone eyes is much better than any drug…”

 

Vertaald door Piet Ziel 14-8 017

bottom of page