top of page
20180908_154818 (3).jpg
plaatje CvZ.png

Zelfvernieuwing in de Combikubus Emmen

Een CVZ-activiteit in het Noorden van het land

https://www.zelfbezinning.nl/

Groepsgrootte ca. 8 deelnemers.    LIGT NOG STIL

 o.l.v. Piet Ziel

Het is een maandelijkse activiteit op zaterdagochtenden van 10.00uur tot 13.00uur

Vrijwillige bijdrage 7,50 euro per keer incl. koffie en gebruik van de Combikubus Emmen.

Geen leeftijdsgrens, voor alle achtergronden, bij over-inschrijving is er een wachtlijst.

Vooraf aanmelden bij CvZ of ziel@ziggo.nl

 

Wat is zelf-vernieuwing in de Combikubus Emmen?

Een paar steekwoorden

 • Gesprek, reflectie, zingeving

 • Erachter komen wat jouw levensessenties zijn

 • Lichaamsgebruik en lichte dansimprovisatie op muziek

 • Meditatieve stilte en ademhaling

 • Niet kerkelijk

 

Het “bezinnende groepsgesprek” is de kern van de activiteit.  Het gesprek wordt ingebed en gevoed door belevingen tijdens lichte beweging, muziek en andere creatieve uitingen.

De workshops zijn themagericht op wat er op dat moment bij de deelnemers speelt. Het eerste thema van de reeks zal gericht zijn op “empathie”

 

Waarom is dit belangrijk voor je?

Woorden geven aan wat onbewust speelt. Dat geeft onszelf vertrouwen en levensinzicht. Het is daarmee  een goede vorm van  introspectie om tegenwicht te bieden aan de ongezonde leefstijl die we vaak hebben. De toegang tot die persoonlijke woorden en belevingen  gaat met ons verstand.  Maar tegelijkertijd voelen we emotie en zullen we merken dat ons lijf ook veel doet. Tijdens deze inzicht-gevende ochtenden wordt, naast de gesprekken, het bewustzijn uitgebreid via bewegingstechnieken die ons lijf en ons gevoel bereiken.

 

Welk effect heeft het op je?:

Het resultaat is minder stress, meer moed en plezier. En steevast een vitale leuke bewegelijke ochtend die goed is voor je lijf.  Je leert meer over je welbevinden en je gaat jezelf erdoor ontspannen.

 • Bewustzijn van je lichaamswijsheid, opnieuw ervaren van eigen trots en enthousiasme.

 • Je krijgt meer zelfinzicht. Bijvoorbeeld het verschil tussen feiten en de beleving daarvan.

 • Je kan beter onder woorden brengen welke gevoelens en behoeften er bij je spelen.

 • Het oefenen van moed om hardop uit te drukken welke patronen er binnen jou aan het werk zijn.

 • Ruimte ervaren in het proces van groepsdynamica. De compassie voor jezelf en voor de ander in de groep neemt erdoor toe.

 • Het waarderen van je authenticiteit. Over je gevoelens leren praten die vanuit beweging en gesprek naar voren komen.

 

Wat voor sfeer mag je verwachten?

Ontroerende momenten met een lach en een traan. Ervaren van echt contact. Met ruimte om kwetsbaarheid te tonen en moedig te kunnen zijn.  Het gaat ergens over en er ontstaat begrip wat er in je leven afspeelt. Er wordt naar je geluisterd met liefde en aandacht. Vol spel, plezier en lichaamsbewustzijn.

 

Achtergrond Piet Ziel:

Zelf heb ik veel baat gehad bij het zelf bezinnende gesprek. Ik doe dit al zo’n 30 jaar en een belangrijk trauma heb ik ermee om kunnen zetten in levenszin. In het dagelijkse leven ben ik stedenbouwkundige/landschapsarchitect en vader van twee volwassen kinderen. Het kijken naar mijn psychologische zelf en dat te begrijpen vind ik een vorm van levenskunst. Ook ikzelf wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen eisen, verwachtingen en mijn persoonlijke drijfveren en dogma’s.

Mijn andere beroep is biodanzadocent. Samen met Carolien, mijn partner waar ik 35 jaar mee getrouwd ben , geven we sinds 2010 wekelijks dansimprovisaties. Dans, muziek en beweging blijken geven mij kans om liefdevol en zoveel mogelijk vitaal en plezierig te kunnen leven.

 

Waar komt mijn motivatie vandaan?

Als vrijwilliger heb ik de laatste jaren gespreksleider-trainingen binnen het Centrum voor Zelfbezinning CvZ gevolgd.

Het CvZ is een al lang bestaande vrijwilligers-organisatie die erop is gericht dat de deelnemers zichzelf kunnen helpen met levensvragen- en zingeving. Het gedachtegoed van de dieptepsycholoog Kees Schuurman is de basis. Schuurman heeft intensief samengewerkt met CG Jung. Veel gedachtegoed vanuit Jung en Schuurman is naar mijn opvatting terug te vinden en door-vertaald in eigentijdse managementtheorieën zoals Covey, in NLP, in Biodanza, in weekbladen en in talrijke zelfhulpboeken over bijvoorbeeld de archetypen van onze persoonlijkheid.

Maar…uiteindelijk gaat het erom zelf aan de slag te gaan in het hier en nu. Dat zelf-beleven vanuit het concrete doen en vervolgens je eigen levenspatronen daarin ontdekken en opnieuw ontwerpen past bij mijn achtergrond als biodanzadocent en ingenieur. Daarom de bezinnende workshops te geven in een combinatie van gesprek, muziek en lichaamswerk.

 

Waarom zelfvernieuwing?

In ons tijdperk is er veel afleiding en lawaai. Het lijkt wel of we voortdurend geleefd worden door sociale media en gebrek aan echt contact. We zouden willen dat gesprekken ons verrijken en dat als we praten, we minder oppervlakkig zouden kunnen  zijn.

Als het niet lekker gaat met ons lichaam, of als het lastig is in onze werk- of vriendenkring dan willen we daar wat aan doen. Of als onze gevoelens van eenzaamheid te sterk zijn of dat we een verlies steeds maar geen plek kunnen geven dan zouden we daar wel eens over willen praten. Eens willen we afkomen van onverklaarbare onrust en lichte verslavingen of dat dwingend perfectionisme. Dan schakelen we vaak therapeuten in. De fysiotherapeut, de dokter, de psycholoog, de organisatieadviseur etc.

Maar er zit ook een hele goede therapeut in jezelf. Eigenlijk, diep weg weet je wel wat belangrijk en goed voor je is. Daar is dan vooral aandachtige stilte voor nodig. In een kleine groep die moedig genoeg is om langzaamaan onder woorden te brengen wat ons beweegt. Door dat te combineren met dans en beweging ontstaat veel plezier en ruimte voor eigen bezinning in een veilige aangename   groep. Heel eenvoudig. Levenskunst optima forma!

Dat is waar deze zelfvernieuwing over gaat.

 

Ben je geïnteresseerd? Bel Piet voor een kennismaking. 06 1110 1216

De gespreks- en bewegingsgroep vindt plaats in het centrum van Emmen in een warme, stofvrije mooie lichte ruimte . Iedere 3e zaterdag van de maand (overleg volgt nog) van 10.00uur tot 13.00 uur. Inloop vanaf 9.45uur.

Wat is de Combikubus Emmen?

De Combikubus is in Emmen Oosterbracht 4j. Het is een bedrijfsruimte waar Carolien beneden haar praktijk heeft voor gedragstherapie om mensen te helpen in de opvoeding van hun hond. De bovenzaal is een meditatieve ruimte waar we wekelijks dansen met een biodanzagroep, Piet zijn schilderijen maakt en  waar gespreksgroepen gebruik van kunnen maken. Het gebouw combineert als het ware “onverenigbare activiteiten” en kan in overleg ook per dagdeel gehuurd worden.

 

Zelfvernieuwing in de Combikubus Emmen

Een CVZ-activiteit in het Noorden van het land

Opgave bij Piet of via de site van het CvZ

 

bottom of page